Thursday, November 5, 2015

Birbirinden güzel fotoğraflarla toplumdan uzak kabilelerdeki cinsiyet eşitliği


Batı medeniyetinin ataerkil yapısına bir alternatif arayan Fransız fotoğrafçı Pierre de Vallombreuse, Güneydoğu Asya’nın yerli kabililerinde yaşanan eşitliği inanılmaz fotoğraflarla yansıtıyor.
Seyahati sırasında teknoloji ve küreselleşmenin henüz ulaşmadığı izole komünler ile etkileşime geçen De Vallombreuse’nin Souveraines serisi, bu kabilelerin ilerici geleneklerini gözler önüne seriyor.
Anaerkil 6
Badjaolar, MalezyaAnaerkil2Anaerkil1Anaerkil3Anaerkil7Anaerkil9Anaerkil5Anaerkil4Palawanlar, FilipinlerAnaerkil17Anaerkil20Anaerkil21Khasiler, HindistanAnaerkil23Anaerkil24Mosuolar, ÇinAnaerkil25Anayersel: Evli çiftlerin, kadının annesinin evinde veya yakınlarında ikamet ettiği bir akrabalık sistemi.
My Modern Met isimli internet sitesine konuşan De Valloumbreuse, “Güneydoğu Asya’daki kültürlerin çoğu tahakküm yerine eşitlik üzerine inşa edilmiş” diyor. Sanatçı, fotoğraf projesi için yönetim ve dinsellik konusunda kadının daha etkili olduğu dört topluluk seçmiş. 
Hindistan’ın kuzeydoğusundaki anaerkil ve anayersel* topluluk Khasiler, Filipinler’deki hiyerarşinin bulunmadığı komün Palawanlar, Çin’deki anaerkil topluluk Mosuolar ve evler yerine yüzen gemilerde yaşayan Badjaolar. 
Galerie Argentic sergisinde sergilenen fotoğraf serisi, serginin internet sitesinde şu sözlerle tanıtılıyor: “Eşitlik, cinsiyetler arasında karşılıklı saygı, herkese özgürlük; bazı geleneksel toplumlar, kadına, sosyal ve dinsel alanda daha çok rol veriyor. Bu insanlar arasında kadın, yetenekleri ve eşsizliği ile yer alıyor ve kendi kaderinin efendisi konumunda.”
De Vallombreuse’nin etkileyici fotoğraf serisini 21 Kasım’a kadar Fransa’daki Galerie Argentic sergisinde ziyaret edebilirsiniz.
Anaerkil 8
Anaerkil18
Anaerkil22
Anaerkil26