Tuesday, October 6, 2015

Sokakta İnsanlara Ulaşılır, Müzelerde Asla! JR


JR-İSTANBUL-FATİH
Dünyanın pek çok şehrinde, özgürce sergilediği fotoğraf ve grafiti çalışmalarıyla tanınan JR, ilk çalışmalarına Paris sokaklarında başladı. Fransız sanatçı, duvarlar üzerinden kimlik, sanat, özgürlük ve sınırlar hakkında mesajlar vererek bağımsız alanlar yarattı.
“Wrinkles of the City” projesi kapsamında pek çok ülkeyi gezen JR, İstanbul Fatih’te bir binaya bir portre çizmiş fakat bu porte tahrip edilmiş ve sanatçı bu durumdan son derece rahatsız olmuştu.
JR
JR çalışmalarında,  fotoğrafın yanında; video, kağıt, branda gibi nesneler kullanırken, kentsel alanlarda; kitap ve baskı türlerini kullanıyor. Sanatçı, imkansız yerlere sanatı getirip karikatürize ettiği alanları yoruma açık hale getirmiş.
JR’ın çalışmalarında, ötekileştirilmiş, ayrıştırılmış insanlar bir aradadır. İsrailliler ve Filistinliler aynı karelerde çıkar karşımıza. Kadınların sorunlarına da değinen sanatçı, bu sorunları dile getirirken, Batı kanadından uzaklaşarak, Liberya, Kenya, Brezilya, Hindistan ve Kamboçya gibi ülkelere seyahat edip sorunların temeline inmiş, böylece dünya çapındaki kadınların hikayelerine ulaşmış.
JR
Kentlerin belleklerine inen JR; tarihi, sosyo-kültürel değişimleri irdeler. Oluşturduğu siyah-beyaz fotoğraflar ile kişisel kimlik mesajlarına dönen çalışmalar, medyanın hakimiyetine de bir başkaldırıdır aslında.  “Sokağa sanatı getirmek istedim,  sokakta insanlara ulaşılır, müzelerde asla!”
JR
 JR -Women -are -HeroesJRJRInside_Out_by_JR_at_Pantheon,_Paris._All_rights_reserved.28_millimetres_womenlitho_danse

Wrinkles_Of_The_City_HavanaBir Nesil, Braquage 28 Milimetre Portreleri, JR, Les Bosquets, Montfermeil, 2004 Ladj Ly
Sevil Ateş
MSGSÜ Sanat Tarihi bölümü mezunu. Uzun süredir kültür sanat editörlüğü ve yazarlığı yapmakta. Tiyatro ve performatif sanatlar ile uğraşmakta.